Geschiedenis
Geschiedenis

Monsheide werd in 1974 opgericht door de Zusters van Sint-Vincentius à Paulo in Deinze.

Geschiedenis

Monsheide werd in 1974 opgericht door de Zusters van Sint-Vincentius à Paulo in Deinze. Hiervoor kochten ze een klooster van de Paters Servieten in Peer. Aanvankelijk was Monsheide een afdeling voor volwassenen van MPI Sint-Elisabeth Wijchmaal; kort daarna (in 1975) werd het erkend als een onafhankelijke voorziening voor volwassen personen met een verstandelijke beperking. Monsheide was één van de eerste voorzieningen in Limburg voor deze doelgroep. In eerste instantie werd de doelgroep beperkt tot vrouwen; sedert 2000 worden ook mannen opgenomen.

Stelselmatig werd de infrastructuur aangepast. Het hoofdgebouw werd meerdere malen gerenoveerd en verbouwd. In 1986 werden de bouw van een sportzaal met ateliers voor dagactiviteiten en een appartement voor 4 personen voltooid. In 1997 werden 2 aanleunwoningen gebouwd. Bijgevolg werden de leefgroepen kleiner en primeerde het huiselijke karakter meer dan ooit.

In 1996 namen de laatste 3 zusters afscheid van Monsheide; dit resulteerde in een aantal herschikkingen van de nachtdienst en andere verantwoordelijkheden overdag.

In 2000 kregen we naast onze erkenning Tehuis Niet-Werkenden een erkenning voor Beschermd Wonen en gingen 4 cliënten op 2 appartementen wonen in Peer Centrum. 

In 2013 werd een samenwerkingsakkoord afgesloten met Centrum Ganspoel Huldenberg voor de realisatie van een regionaal aanbod voor volwassen personen met een visueel meervoudige beperking. Als naam voor dit project viel de keuze op "Gansheide". In april 2017 konden de eerste cliënten zich hier vestigen.

Onze erkenning voor Tehuis Niet-werkenden en Beschermd Wonen, evolueerde (periode 2013-2017) in het kader van de persoonsvolgende financiering naar een vergunning door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap als zorgaanbieder voor Rechtstreeks Toegankelijke Hulp en Niet-Rechtstreeks Toegankelijke hulp. Binnen de Rechtstreeks Toegankelijke hulp werd een dienst opgestart voor mobiele begeleiding.

Tijdens de corona-jaren bewees Monsheide de kracht van haar kleinschaligheid. Met veel inzet, solidariteit en wendbaarheid hebben we deze jaren goed doorstaan.

Onze zorgvisie evolueerde van het medisch model naar normalisatie en volwaardig burgerschap met de laatste jaren bijzondere aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling en het waardigheidsparadigma.

In 2019 werd besloten om op het terrein van Gansheide een (zorg)woongroep en studio's te bouwen, deze aanbouw werd voltooid in 2023. 

De laatste jaren stromen en vaker cliënten in met gedrags- en emotionele stoornissen. Voor deze doelgroep werden 2 woongroepen in het bijzonder uitgerust, zowel op vlak van infrastructuur als op vlak van expertise bij het begeleidend personeel.

Ondanks haar kleinschaligheid slaagt Monsheide erin om zich te handhaven tussen de grotere voorzieningen in de buurt. Dit vraagt een creatieve en veelzijdige inzet van het personeel.

In het najaar van 2024 viert Monsheide haar 50-jarig bestaan.